Nejnovější články:

Jak chránit koně proti chladu

Před příchodem zimy se každý zcela oprávněně nejvíce obává onoho nepříjemného sychravého počasí. Právě takové sychravo, což je vlastně kombinace nízkých teplot, vlhka a větru, výrazně zvyšuje výdej tepla z organismu. Je zajímavé, že koně, uvyklí na chlad, mnohem lépe snášejí sníh než vítr a déšť. 

Dobře živení koně s hustou zimní srstí jsou výborně chráněni před tepelnými ztrátami. Pokud prší a fouká vítr, srst sice zmokne, ale koně pořád ještě spolehlivě ochrání podkožní tuk a svaly. Pokud máme koně po celý den na pastvině a přikrmujeme ho tam, je třeba mu krmivo vždy podávat na místě, kde nefouká. Předpokládám, že je samozřejmé poskytnout mu nějaký přístřešek nebo zástěnu, kam se může před větrem sám schovat. Podkožní tuk je sice velice dobrou izolací, avšak ještě lepší jsou svaly. Ty totiž nejenže svojí masou pasivně brání úniku tepla z organismu, ale samy mohou teplo vyrábět. Nikdy proto nesmíme dovolit, aby koně v zimě byli příliš hubení, ale ani tuční - to je vždy na úkor svalové hmoty. Odolnost koní vůči chladu významně ovlivňuje délka srsti. Jak už jsem se zmiňovala, až do - 10°C si zdravý kůň s dobrou zimní srstí nemusí vyrábět teplo zvýšením metabolismu. Avšak pokud ho oholíme, začne "spalovať' své zásoby energie už při + 0,5°C. 



To znamená, že dlouhá srst umožňuje koni snášet mnohem nižší teploty, než se do procesu zapojí termoregulace a s ní i zvýšené požadavky na přísun energie v krmivu. Zdá se, že je zcela jasné, co je výhodnější. Avšak - opět pozor! Velice záleží na tom, jakou práci od svého koně budete požadovat. Bylo prokázáno, že tepleji oblečený člověk může při chůzi spotřebovat až o 10 % více kyslíku. A to nemluvím o zpocení a možnosti prochladnout. 


Pokud tedy budeme předpokládat, že kůň bude pracovat i v zimě, je dobré ho oholit, přinejmenším na břiše, plecích a kohoutku. Kůň se nepřehřeje a bude se mu lépe pracovat. Nikdy však nesmíme zapomenout oholeného koně v klidu zadekovat, aby si udržel tělesnou teplotu. Holení a dekování koně v zimě je rutinní záležitostí v Irsku a v Americe, obzvláště ve vlhkém počasí. Před a po práci tam své svěřence přikrývají krátkými bederními dekami, během práce deky sundavají. Samozřejmě, takovou péčí kůň zchoulostiví - jakmile začneme jednou koně dekovat , musíme být velice důslední. Protože počasí v zimě se často mění, od třeskutých mrazů přes větrné smrště, mrholení až po krásné a relativně teplé slunečné dny, musíme si ujasnit, kdy koni deku dávat a kdy ne. Chtěla bych upozornit ještě na jednu věc: nikdy nedávejte deku na mokrého koně! Látka snadno vsákne vodu a izolace je ta tam. Začne se vypařovat vlhkost jak z koně, tak i z deky, a koně to bude o to více ochlazovat. Než koně zadekujeme, musíme ho pořádně vytřít do sucha, nebo na něj jednoduše naházet vrstvu slámy.

Žádné komentáře:

Okomentovat