Nejnovější články:

VIDEO: Porod hříběte

Základní informace k porodu hříběte:
Před porodem umístíme klisnu do porodního boxu, který by měl být maximálně čistý, veliký min. 3 x 3 m a vystlaný čerstvou nezávadnou slámou. Klisně sundáme podkovy, aby nedošlo ke zranění jak klisny tak hříběte.
 

Blížící se porod poznáme podle těchto příznaků:
- klisně se zvětší pohlavní orgán
- také se zvětší vemeno a začne z něj kapat mlezivo
- uvolní se pánevní svaly a břišní svaly
- klisna neustále vstává, lehá, potí se, často močí, ohlíží se
- těsně před porodem ulehne 
- rodí v leže a nejčastěji v noci, proto je potřeba ji neustále hlídat, aby nerodila sama.

VIDEO:


Hříběti po porodu vyčistíme nozdry a dutinu ústní. Zkrátíme pupeční šňůru na 10 cm a zdesinfikujeme. V případě, že hříbě nedýchá polijeme hrudník a hlavu studenou vodou, popř. provedeme masáž srdce a umělé dýchání. Hříbě dáme olízat klisně, která mu jazykem masíruje celé tělo, což má vliv na prokrvení celého organismu. Zdravé hříbě do 2 hodin vstane a jde se napít mleziva, které klisna produkuje 3 - 5 dní. To hříbě potřebuje pro odchod střevní smolky. Hříbě očkujeme proti ochromě a tetanu.

Průběh porodu:

Klisna nejdříve zvedna ocas.Poté ulehne na slámu (seno).Když klisna ulehne začíná porod. Hříbě se rodí hlavou na před.Hříbě je obalená takzvaným mázkem, který se musí ihned odstranit nebo by se hříbě mohlo o mázek zranit.Když se hříbě narodí může už po půl hodině chodit.Klisna olíže hříbě od krve.Hříbě už od narození instinktivě ví kde najde potravu.

Žádné komentáře:

Okomentovat