Nejnovější články:

Jezdci Skokového poháru darují kostní dřen

Skokový pohár České pojišťovnyFinále Skokového poháru České pojišťovny bude nejen o vrcholovém jezdeckém sportu, ale také o dobročinných záležitostech. Agentura Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem tohoto extraligového seriálu v parkurovém skákání, totiž oznámila zahájení spolupráce Skokového poháru České pojišťovny s Českým národním registrem dárců dřeně a Nadací pro
transplantaci kostní dřeně.

Rádi bychom pomohli se zvýšením počtu dárců pro registr, partnerů pro nadaci a posílení mediálního povědomí a informovanosti o celém projektu pomocí našich mediálních partnerů. Via Solaris a Skokový pohár České pojišťovny vstupují do tohoto projektu s důvěrou a nadějí, že mezi sportovci - jezdci, návštěvníky a partnery se najdou noví podporovatelé nadace, tak i konkrétní dobrovolníci pro registr," přiblížila záměr ředitelka agentury Via Solaris Pavla Kudláčková. „Nejen při finále letošního jedenáctého ročníku v Hořovicích, ale i při dalších vybraných kolech Skokového poháru v příštím roce budou připravena odběrová místa, kde se jezdci i návštěvníci budou moci zaregistrovat. Na všech našich závodech po celé republice pak budeme projekt výrazně prezentovat," dodala.
Prvotní myšlenka na tuto spolupráci se zrodila díky jednomu z členů Asociace Český skokový pohár - Jezdecké společnosti Equitana Martinice, kde se letos v červenci měli jezdci poprvé možnost zaregistrovat se přímo během skokového mistrovství České republiky. „Do Českého národního registru dárců dřeně jsem vstoupil v roce 2001. Stačilo pár kapek krve a trocha času na zodpovězení několika otázek o mém zdravotním stavu. Tím jsem se zařadil mezi tisíce jiných Čechů, kteří jsou také v tomto registru lidské naděje evidovány. Od roku 2007 se pravidelně setkávám při jezdeckých závodech s mladými lidmi otužilými sportem, a proto nás napadlo se na ně obrátit, zda by zvážili možnost vstupu do tohoto registru," uvedl Martin Pecka, ředitel jezdeckého areálu Equitana v Martinicích.
Odběrové místo Českého národního registru dárců dřeně bude v Hořovicích připraveno na nové dobrovolníky v den velkého finále Skokového poháru České pojišťovny - tj. v neděli 30. září. „Přímo na místě příchozím vyškolení pracovníci podrobně vysvětlí celý proces dárcovství dřeně i různé způsoby odběru krvetvorných buněk. Pokud nebude něco zcela jasné, rádi zodpovíme veškeré dotazy. Je třeba si totiž uvědomit, že členství v registru dobrovolných dárců dřeně znamená určitý morální závazek. Zapíšete-li se do něj, můžete být kdykoliv v budoucnu vybráni jako jediný možný dárce pro konkrétního těžce nemocného člověka. Jeho osud pak může záviset jen na vaší rychlé dostupnosti a na ochotě své krvetvorné buňky opravdu darovat," konstatovala MUDr. Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně.
Mezi prvními, kdo se rozhodl vstoupit do registru právě při hořovických jezdeckých závodech, byl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, jenž se ve stejný den utká s obhájcem loňského vítězství ve Skokovém poháru České pojišťovny Jiřím Skřivanem v přátelském dvojboji složeném z parkuru a běhu. „Myslím, že je to skvělá věc. Rád využiji této příležitosti, spojit účast na sportovní akci s dobročinnou záležitostí, jakou je zápis do registru dárců kostní dřeně," podotkl David Svoboda. Každý, kdo by se k Davidu Svobodovi chtěl přidat, by si měl dopředu nastudovat důležité informace, které jsou v přehledné formě k dispozici na adrese: www.kostnidren.cz/registr/darci/brozury.php. Základními kritérii pro zápis nového dobrovolníka jsou: věk 18 až 35 let, dobrý zdravotní stav a ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, které jsou spojeny s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka.
Podrobnosti najdete také na www.skokovypohar.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat