Nejnovější články:

Bezradný příběh aneb rada, pomoc pro Charlottu!

Milí koňští přátelé, kamarádi, i vy, s nimiž se ještě neznáme.
Chci Vám napsat příběh, který se nám stal, a který může potkat každého z Vás, všichni, jež máme  koně, jsme na jedné lodi.

Máme naši kobylku v nemocnici v Heřmanově Městci. Již
čtrnáct dní. Je to 15ti letá klisna ČT Charlotta, kterou moje 14ti letá dcera Diana miluje. Účastnily se spolu ofic. parkurových závodů, dcera měla úžasný pocit vzájemné souhry, zvlášť po letošním skokovém soustředění pořádaném ČJF v Ptýrově.

Jsou to tři týdny, kdy Charlotta začala divně chodit na zadní nohy, jako kdyby částečně ochrnuly. Něco s páteří? Přiskřípnutý nerv? Žádný úraz, žádný pád. Tahala je za sebou, podkovami drhla o zem, jednou zadní zavadila o druhou, tak zvláštně je vytáčela.. na ruce naklusala, do výběhu odcválala, ale zadní nohy jako kdyby k ní nepatřily. Zavolala jsem veterinářku, která začala podávat kortikoidy, vzala krev na vyšetření, měřili jsme teplotu (byla bez teplot), uvažovali o převozu do nemocnice. Vše se pomalu lepšilo. V neděli ráno jdu krmit, klisna ležela. Asi si v noci lehla a neměla sílu vstát. Byla vysílená a možná si i s něčím hnula v zádech, když jsme ji zvedli, zase se sesunula k zemi. Nakonec pomohli hasiči. Klisna stála, závěs, zapůjčený od hasičů, ji jistil. Jedla, normálně se vyměšovala a tvářila se, jako by se nic nedělo. Žádný nešťastný, ztrápený kůň, kterého by mělo něco bolet. Byla jsem u ní celou noc. Stála klidně. Veterinářka navrhla po konsultacích s kolegy z nemocnice převoz, protože v podmínkách stáje nemohla příčinu problémů diagnostikovat. Nakonec jsem se rozhodla, že jí objednám sanitku, i když to není levná záležitost, po jejím „ulehnutí“ mi bylo jasné, že stav se zhoršil. Obávala jsem se, že nenastoupí do vozíku, nechtěla jsem riskovat, že mi upadne před stájí, nebo že padne ve vozíku za první zatáčkou a zlomí si nohu.

Klisna byla převezena do nemocnice, převoz stál 16.000,- Kč. Já pro ni udělala maximum a doufala, že v nemocnici jí zrentgenují a budeme během pár dnů vědět, zda lze léčit, či nikoliv.
Podepsala jsem základní cenu, do které mi řekli, že by se měli vejít, 20.000,-Kč + DPH, plus 10% navýšení, které mohou čerpat bez souhlasu majitele.. Jenže: následně jsem se dozvěděla, že rentgen jí udělat zatím nelze, protože tam klisna sama nedojde a oni nemají nic, čím by ji mohli při chůzi „jistit“ aby neupadla. Rentgenu se prý lekne i zdravý kůň a musí se na vyšetření přispat, což Charlottu nelze, protože by jí zadní nohy ještě více podklesly. Do celkové anestesie ji také dát nemůžou, protože to špatně snáší i zdravý kůň a při probírání mlátí kolem sebe nohama a ona se ani sama nezvedne! Takže jí začali dělat různá jiná vyšetření v boxe. Sono, které šlo udělat jen částečně, kam dosáhlo od dveří boxu, přenosným rtg rentgen krční páteře, vyšetření mozkomíšního moku, krev na herpesvirus. infekci. Vše v pořádku! Nasadili antibiotika. Každý den volali, že stav se stále lepší, i když o malý kousek!



Moje veterinářka mi navrhla, abych příběh zveřejnila. Říkala, že se ještě nikdy s něčím takovým nesetkala. Vím, že rozhodnete-li se mít koně, musíte počítat s výdaji. Jak však řešit tuto komplikovanou situaci, do které se může dostat každý majitel koně? Uděláte maximum, avšak ani to nestačí? Nejhorší je bezradnost! Mám pocit, že jsem se dostala do slepé uličky. Doufala jsem, že v nemocnici přijdou na to, co jí vlastně je.., poradí, zda a jak léčit.

Vím, že klisna už nebude nikdy skákat. Kéž by aspoň mohla chodit! Je mi to všechno strašně líto. Jsem v bezvýchodné situaci. Klisna se lepší, je to velká bojovnice, ale zlepšení postupuje příliš pomalu a rozhodněte to a utraťte ji! Moje dcerka si dala na facebook fotky s ní a napsala: „Charlotto, mám tě ráda, buď silná! Budu vždy s tebou, ať se děje cokoli.“ později ještě dodala: „Charlott!! Vrať se domů, prosím, neopouštěj mě! Nechci tě ztratit, mám tě moc a moc ráda!“ A já u toho brečím.. co poradit? Vzdát to? Bojovat?  

Prosím sdílejte tento článek, ať se dostane maximum pomoci pro Charlottu
- klikni na FB tlačítko:      


10 komentářů:

  1. Zkuste kontaktovat Jirku Berana: www.bouzov.info aby jí namasíroval. A/nebo manžela této vynikající paní: Martkéta Tomanová (ona dělá bachovky, pan Toman je vynikající akupunkturista - dělá lidi a psy, koně nevím, ale rozhodně by to stálo za konzultaci) http://www.umarkety.cz/. Hodně síly a štěstí!

    Erája

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, kdysi dávno jsem znala koně, kterému jako hříběti ochrnula zadní část těla. Mluvím o 80. letech 20. století, tak to asi celé usnulo. V té době na Třeboňsku zkoušeli výtažky z řas. Znali jsme lékárníka, který to připravoval. Bohužel byl ročník 1921 a již zemřel. V principu hříbě ochrnulo, bylo rozhodnuto ho utratit, ale ještě předtím na něm vyzkoušeli ty výtažky jako na pokusném králíkovi. Hříbě vstalo a byl z něho nakonec slušný jezdecký kůň, i když na jeho zádi to bylo vždy vidět. S výtažky řas byly i jiné doslova zázračné výsledky - hynoucí selata obživla po jejich aplikaci, připuštěná klisna měla po jejich aplikaci dokonce dvojčata. Obě přežila. Pokud dnes o tom bude něco vědět, mohl by to být ústav Akademie věd, který má v Třeboni sídlo. Výtažky neměly žádné vedlejší účinky, jen je po nich zelená moč - v organismu se nerozloží chlorofyl. MOžná by stálo za to se podívat po něčem podobném. Je to jen můj tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    poradím Vám jednu věc.. V Brně je nejlepší veterinární klinika http://fvl.vfu.cz/sekce_ustavy/klinika-chorob-koni/

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce... věřím, že to bude dobré!

    OdpovědětVymazat
  5. O řasach jsem slyšela, ale to by muselo být velké množství! V Brně jí odmítli.. dnes je v Hermanaku měsíc. Byla jsem v po.za ní. Dost se zlepšila, ale v pořádku ještě není..a je kost s kůže, zhubla, svaly jsou pryč.. budu muset řešit převoz zpět, což si opět neumím představit. A nechat udělat závěs a kladku doma v boxu.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsem moc moudrý ale domnívám se že to je něco jako náběh na černé močení,koníkoj stohnou zadní partyje a nemůže se udržet na nohou a následmě ztrácí na váze.Z vyprávění starých konáku vím že se muselo včas pustít žilou,koně zadekovat a masírovat zadní kejty alkoholem a né vždy to maximálně zcela pomohlo.Ale mám zkušenost z lonského roku že i dnes moderní věda zmůže taky prd,kapačky atd,držím palce at to dobře dopadne

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím si, že černé močení by se po měsíci už dávno ukázalo... Opravdu nevím jakporadit, ta akupunktura zní jako velmi dobrý nápad... DRŽÍM PALCE a přeji pevné nervy

    OdpovědětVymazat
  8. A už vyloučili třeba i nějakou trombózu?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jak to se Charlottou vypadá? Nějaký vývoj?

    OdpovědětVymazat
  10. tak jak jste na tom? co Charlotta?

    OdpovědětVymazat