Nejnovější články:

Kauza NH Kladruby - Policie obvinila osm lidí

Kladruby - Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pokračují v rozsáhlé akci, kterou zahájili včera v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČT oznámila, že policie v případu obvinila osm lidí. Viní je mimo jiné z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Detektivové zasahovali taky na ministerstvu zemědělství a dalších místech v celé republice.

"Dne 31. května 2013 sdělil policejní komisař Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinění osmi osobám. Trestní stíhání je vedeno pro skutky, které souvisejí s realizací projektu Obnova součástí národní kulturní památky hřebčín v Kladrubech nad Labem," řekla Bradáčová ČT.

"Jedná se o následující trestné činy: zločin sjednávání výhody při sjednávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě - pokus zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů EU - a zločin pletich při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži," dodala.

Podle regionálního redaktora ČT Vlastimila Weinera policie obvinila například Libora Josku, předsedu představenstva stavební skupiny Enteria. Mezi zatčenými jsou i další Joskovi kolegové z firmy Chládek a Ťintěra Pardubice, která do skupiny také patří – jsou to generální ředitel firmy Petr Pejcha a jeho náměstek Martin Havelka.

Joska měl v Pardubicích dnes na Aviatické pouti ve firemním stanu vítat hosty, místo toho je ale v policejní cele stejně jako další zadržená Simona Voňková, vedoucí hřebčína ve Slatiňanech. Jedním ze zadržených má být i pracovník ministerstva zemědělství. Policisté obviněné vyslýchali v noci i dnes ráno.

Terčem vyšetřování je 300milionová zakázka na opravu hřebčína v Kladrubech. Policie byla v Kladrubech od pátečního rána, zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti. Kromě hřebčína v Kladrubech a Slatiňanech zasahovali kriminalisté včera i na ministerstvu zemědělství, na úřadě Regionální rady regionu Severovýchod v Hradci Králové a na stavebním úřadu v Chrudimi.

Minulý rok hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení.


Další článek k tématu: V národním hřebčíně v Kladrubech zasahují detektivové ÚOOZ
 

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/229812-bradacova-pro-ct-policie-obvinila-kvuli-hrebcinu-kladruby-osm-lidi/

Žádné komentáře:

Okomentovat