Nejnovější články:

Jak pracovat s koněm v zimě

Při práci v chladném počasí dochází ve svalech ke speciálním změnám. Studený sval mnohem hůře sbírá síly k výkonu. To znamená, že sval, aby mohl vykonat určitou práci, musí do toho vložit mnohem více "motorových jednotek" - svalových vláken. Ve svalu se rychleji vyčerpává glykogen, který je důležitou zásobou energie pro svalovou práci, a nahromadí se hodně kyseliny mléčné, která zase způsobuje svalovou únavu a muže dokonce sval poškodit.
Abychom se těmto nežádoucím procesům vyhnuli, je třeba vědět, jak se má správně se svaly zacházet. Před každou prací je nutné koně nejdříve zahřát a po práci zase postupně ochladit - a nemusí to být právě v zimě. Je jedno, zdali pracujeme s koněm v létě či v zimě, nikdy nesmíme podcenit dostatečné vykrokování koně před vlastní prací. Při krokování se postupně zvýší přísun krve do svalů, ty se zahřejí a zlepší se okysličení svalových vláken. Svaly nikdy dokonale nezahřejete rychlou prací, protože pouze při krokování pracují převážně pomalá svalová vlákna, která vyžadují hodně kyslíku. Krevní cévy se proto rozšíří, do svalu se nahrne více krve a ta ho zahřeje. K tomu by mělo stačit deset minut chození v kroku. Čím těžší kůň, tím déle by měla trvat kroková fáze.
--> Před vlastní prací se však kromě svalů musí zahřát i šlachy, vazy a klouby. Tím se zvýší jejich elasticita a poddajnost a snižuje se riziko poranění či přetažení. Koně začneme krokovat na ruce, na lonži či na kolotoči. Potom si na něj sedneme a než přejdeme do vyššího ruchu, ujistíme se, že je kůň dostatečně uvolněný a zahřátý. Další etapou zahřívání koně je klusání. Klus zvyšuje napětí v pojivových tkáních a přibírá do práce více svalových vláken. Když si kůň zvykne na pomalý klus, můžeme tempo zvýšit. Zároveň se úměrně zrychlí dech a puls, protože svaly požadují stále více kyslíku. Postupným zvyšováním tempa navykáme tkáně na zátěž a omezujeme riziko poranění na minimum. V chladném počasí trvá celá zahřívací fáze asi 30 minut. Teprve nyní můžeme s koněm začít opravdu pracovat. Je zjištěno, že při dodržování tohoto zahřívacího procesu nedojde k poškození tkání ani při -25°C.

DALŠÍ ČLÁNEK:  Výpočet krmné dávky koně nejen v zimě

Avšak ani po práci nesmíme na koně zapomenout - i ochlazování svalů a jiných tkání je proces, který musí probíhat postupně. V zimě opět zabere asi 30 minut. Během práce se ve svalech nahromadila kyselina mléčná (laktát), která je může poškodit. Vyplavit ji lze mírnou prací, kterou budeme postupně snižovat. Koně necháme vyklusat na dlouhé otěži, potom ho krokujeme. Tak se opět rozšíří cévy a laktát, spolu s ostatními odpadními produkty, se krví vyplaví pryč. Svaly, které se během intenzívní práce zahřály na vysokou teplotu, se při krokování postupně ochlazují, aniž by se kůň musel potit. Po sesednutí je dobré koně vodit na ruce, dokud úplně neuschne a nevychladne.




zdroj: MVDr. Dominika Stachová

Žádné komentáře:

Okomentovat